Mette Gårdvik
Mette Gårdvik

Nålebinding (sømme, nåle, binde) er en urgammel tekstilteknikk datert helt tilbake til år 300 e.kr.  gjennom funnet av Åslevanten ved Vestergotland i Sverige. Under strikkefestivalen viser Mette Gårdvik deg hvordan du nålebinder.

Nålebinding finnes over hele verden, og det er dokumentert over hundre ulike varianter. Teknikken var fra gammelt av brukt til å lage «silduker» for å sile melk igjennom, såler, sokker, votter og annet. I nålebinding syr man løkker sammen slik at de danner et nettverk, der tråden aldri går tilbake samme veg. Dette innebærer at nålebinding sys med én trådlengde om gangen. Nålen kan være laget av tre, bein, horn eller metall og er 7-12 cm lang. Det kan være greit å lage sin egen nål i tre og tilpasse den sin egen hånd.

Når man nålebinder er det viktig at man forstår hvordan man starter løkkene, binder dem sammen og øver seg på å sy jevne løkker.  Nålebinding er litt tidskrevende men desto artigere å kunne siden det i dag er få som kjenner til eller behersker teknikken.

Ved Helgeland Museum avdeling Nesna Bygdemuseum finnes et par lange brune ullstrømper med strikket fot og nålebundet krus som rekker langt opp på låret. Strømpene er brukt i sjøstøvler. Under Lurøy Strikkefestivalen kan du komme på workshop og lære deg denne teknikken.

Mette Gårdvik er lærer ved Høgskolen i Nesna. Hun har hovedfag og faglærerutdanning i forming fra Høgskolen i Telemark, Notodden (tegning, form, farge, søm grunnkurs). Undervisningserfaring fra folkehøgskole, høgskole og diverse kurs i kunst og håndverk, førstehjelp og friluftsliv. Hun har undervist ved Høgskolen i Nesna siden høsten 2000.

Vi kommer tilbake til tid og sted for denne workshopen.

Nålebinding – en teknikk få behersker
Stikkord:         

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.