luroygarden
Renessansehagen ved Lurøygården

På Lurøy ligger renessansehagen ved polarsirkelen. Kanskje verdens nordligste i sitt slag. Her har den ligget lunt og uforstyrret ved foten av Lurøyfjellet siden den ble anlagt rundt 1740. De første renessansehagene ble anlagt i Italia så tidlig som på begynnelsen av 1400-tallet. Det som kjennetegnet disse hagene var den regelrette og symmetriske formen, fontener og kanaler.Det er grunn til å tro at det i Norge ble anlagt mindre prangnende hager enn i sør-europa. På Lurøy finnes det ingen fontener eller storslåtte dimensjoner, men selve anlegget med beplantninger i parterrer er likt. Staudene er plantet på geometrisk like senger, kantet med gress og er en symmetrisk flatedekorasjon som også ligger aksikalt i forhold til hovedbygningen.  Det tok nok noen år før renessansen hadde funnet veien nordover til Norge, etterhvert kom  også barokkhagen og landskapshagen og fordrev de fleste renessansehager. I dag er det få renessansehager i Norge som er holdt i sin opprinnelige form.

  • Fredag inviterer vi til strikkebuffet med fingermat fra Helgeland kl. 20.00 . Kaffe og dessert. Påmelding tlf. 990 22490. Pris 370,- pr stk. Alle rettigheter. Inntil 30 plasser så vær tidlig ute.
  • Lørdag pizzalunsj og utstilling av Ellen Mogård Larsen i bakstehuset, kaffe og vafler i gammelhuset 12.00- 16.00
  • Lørdag kveld strikkebuffet med fingermat fra Helgeland. kl. 20.00 . På melding/reservasjon tlf 990 22490. Pris 370,- pr stk . Alle rettigheter. Inntil 30 plasser.
  • Søndag: Utstilling i bakstehuset av Ellen Mogård Larsen, kaffe og enkel servering 12.00- 15.00
Lurøygården – renessansehagen ved polarsirkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.