Lurøy kommunevåpenØysamfunnet Onøy/Lurøy ligger sentralt i hjertet av Lurøy kommune. Her bor vel 400 mennesker med stort og smått. De to øyene bindes sammen med ei bro. Bosettingen ligger i hovedsak nær sjøen med hovedtyngden av befolkningen på Onøy. På kartet, finner du oss omtrent rett vest for Mo i Rana, like sør for polarsirkelen og «midt i leia».

På Onøy ligger rådhuset med kommuneadministrasjon og andre offentlige kontorer. Øya har dagligvarebutikk med bensinutsalg, miljøstasjon og gatekjøkken. Sykehjem, Helgeland Sparebank filial og Onøy/Lurøy skole, noen bedrifter, som mekanisk verksted og bygnings- og trevarefirma og ei flott småbåthavn med gjesteplasser ligger også der.

På Lurøy ligger Lurøygården som er kjent for renessansehagen fra slutten av 1700-tallet, Lurøy kirke, barnehage, idrettsbane, Rådhusplassen overnatting, kystmusèum og dagligvarebutikk med post.

Begge øyene har ungdomshus, serveringssteder og flere overnattingssteder.

Velforeningen Onøy/Lurøy

Lurøy kommunes nettsider

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ungdomslaget NOR

Anders Jakobsen
Anders Jakobsen


Ungdomslaget NOR ble stiftet i 1908 av Anders Jakobsen (bildet), og «ungdomshuset» ble bygd samme år på dugnad av lagets medlemmer. Ungdomshuset eies og drives fortsatt av UL NOR.

Ungdomshuset ble bygdas storstue, og et samlingssted med et spenn i aktivitetene fra folkeopplysning til «fest på lokalet». For mange av bygdas unge har ungdomshuset opp gjennom åra vært den arena hvor de kunne debutere i voksenrollen og være festdeltakere, samtidig som ungdomshuset har vært et sted for markeringer av milepæler på livsveien fra barnedåp til minnestund etter begravelser.

Ungdomshuset er utvidet ved påbygg av scene, kjøkken, kafé og tre overnattingsrom for utleie i slutten av    1970-årene. De senere årene har markeringer av glede og sorg holdt seg konstant, men tradisjonelle dansefester har ikke lenger like stor popularitet.

l1
Ungdomshuset

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.