Rett og slett bare – Eriksen ble det da Rita Eriksen valgte å kutte halve navnet sitt for å gå fra soloartist til å danne en duo med sin storebror Frank. Etter Ritas solodebut Back from wonderland i 1988 ble det klart at et gjennombrudd lot vente på seg og dermed kom lengselen tilbake til røttene, til det trygge og kjente.

Storebror Frank hadde i oppveksten stor innflytelse på Ritas musikksmak. Med jobb i platebutikk var han den som var oppdatert og sørget for å fore Rita med de rette platene. Etterhvert ble det til et samarbeid i bandet Booz’n the Blues som hadde sin debut på Ovenpaa tidlig 90-tallet.

Den første plata «Two Blue» fikk stjernekritikker i landsdekkende presse med 6’er på terningen og førstesideoppslag i Dagens Næringsliv. Den ble også belønnet med Spellemannpris og dermed var søskenparet fra Tjora på Sola blant de mest etterspurte artistene i country og blues-sjangeren.

Oppsiktsvekkende var det også at et ukjent søskenpar fra Norge klarte å få Delbert McClinton med på duetten « Movin’ time» på sin debutplate. Men mye av den jobben ble gjort da en av musikerne til Delbert hørte oppvarmingsbandet «Booz’n the blues» på en scene på Jæren og overtalte Delbert til å invitere Rita opp på scenen. En låt ble til flere og stemningen stod i taket da Delbert bestilte en flaske champagne til scenen.

Etterhvert kom The water is wide før de gikk over til norsk på Alt vende tebage. Flere Spellemannominasjoner fulgte. Og flere hiter ble det også med Sønnavindvalsen og Kanarifoggelens sang som de mest kjente. I 1998 kom Blåmandag. Og etter denne ble det ikke planlagt flere utgivelser. Men det kom unger! Både i Oslo og i Sandnes. Selv om Frank etter hvert tok seg vanlig jobb, sluttet de aldri å spille sammen. Heller ikke da Rita fortsatte som soloartist.

I 2008 kom hennes 2. soloplate Hjerteslag. Denne ble en stor suksess og året etter kom Eriksen – De aller Beste ut. Den toppet VG-lista tre uker på rad og satte nok en gang Eriksen på kartet. Samme året ga også Rita også ut «Velkommen inn» som var årets juleplate for Frelsesarmeen. Alle disse tre platene solgte til platina og det er ikke mange artister i verden som kan skilte med å ha mottatt 3 platinatrofeer og 3 forskjellige utgivelser på ett år! Så vant Rita Stjernekamp i 2012. Og Frank var på plass i finalen der de fremførte The water is wide. Litt dårlig gjort av NRK å plassere ham og Tuvas band i samme garderobe. Han jublet meget forsiktig da Kåre Magnus leste opp navnet på vinneren. Frank var viktig bidragsyter både på Øyeblikk som kom i 2014 og på suksessen Songbird – En hyllest til Eva Cassidy.

I år er det 30 år siden Eriksens debut «Two Blue» ble utgitt og søskenparet ivrer fremdeles etter å synge og spille disse gamle sangene for folk. Om det blir noen flere utgivelser sammen er ikke umulig, men de siste årene har søsknene hatt det travelt med andre sysler og jobber, så det har blitt for lite tid til komponering, men Rita har noen tekster og låtforslag liggende, så noe blir det nok ila neste år i hvertfall.

Viser, country og blues – Konsert med Rita og Eriksen
Stikkord:         

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.